Nyeste tűzifa - fatelep | Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Itt általános információkat olvashatsz a tűzifáról valamint az aktuális tűzifa átveréseket vesézzük ki és osztjuk meg Veletek.

Az örök energiaforrás

A fa folyamatosan megújuló energiaforrásnak számít. Egy emberöltőn belül képes megújulni.

Annak ellenére, hogy a gázfűtés lett kikiáltva a leginkább környezetbarátabb fűtési módszernek a tűzifa szén-dioxid semleges energia forrás.

Elégetésekor pontosan ugyanannyi szén-dioxid szabadul fel, mintha a fa a saját lábán korhadna el.

Hazánkban nagyjából fél millió háztartásban használnak tűzifát. Ez a szám a statisztikák szerint évről évre nő, egyre több család tér át fa tüzelés használatára. Ez a változás nagyrészt a költséghatékonyságnak köszönhető, ugyanis a tűzifa ára, töredéke az egy szezon alatt elfogyasztott gáz árának.

Hasogatott tűzifa

Ajánlatkérés

Tűzifa fajták jellemzői

Csertölgy

Csertölgy: Magas fűtő értékkel rendelkezik, ám ennek a fa fajtának a leghosszabb a száradási ideje. Érdemes használata előtt egy évvel kályha készre hasítani. Nagyon jó parázstartó fa fajta.

Tölgy

Tölgy: Magas fűtő értékű, igen közkedvelt tűzifa fajta Érdemes korán felhasítani, hogy elegendő ideje legyen a száradásra.

Bükk

Bükk: A hosszú száradási idő ennél a fajtánál is nagyon fontos, fülledésre érzékeny, ezért érdemes nyári időszakban elraktározni.

Gyertyán

Gyertyán: Kedvelt tűzifa fajta, bár nehéz vele dolgozni. Szálas és igen nehéz hasogatni. Fontos hogy kivágás után munkáljuk meg és tegyük kályha késszé. Ezeket a nehézségeket ellensúlyozza a magas fűtő értéke. Száradási ideje hosszú.

Akác

Akác: Leggyakoribb leginkább közkedvelt tűzifa. Könnyű felhasítani, nincs szüksége hosszú száradási időre, fülledésre nem érzékeny, de a fűtő értéke alacsonyabb a fent említett fafajtáknál.

Ajánlatkérés

Néhány tűzifa fajta fűtőértéke

Tűzifa fajtaFűtőérték
Akác14,8 MJ/kg
Bükk15,6 MJ/kg
Csertölgy16,8 MJ/kg
Gyertyán15,8 MJ/kg
Tölgy15,1 MJ/kg

Tölgy tűzifa sarang

Ajánlatkérés

A tűzifa nedvességtartalma

Vágási időszakNedvességtartalom
Kivágáskor:50-60%
Január:44-52%
Február:42-48%
Március:38-46%
Április:30-38%
Május:25-30%
Június:20-25%
Július:18-24%
Augusztus:17-25%
Szeptember:17-25%
Október:20-28%
November:22-30%

Ajánlatkérés

Tűzifa átverések

Kalodás tűzifa

Az első amit fontos megemlítenünk, az a sorba rakott kalodás tűzifa vásárlás. Ilyenkor mérjük át többször a kalodát, kérdezgessük az eladót a pontos méretekről még a fatelepen! Ha az ár érték arány megfelelő akkor egyenes válaszokat fogunk kapni és a méregetéseket is hagyni fogják. De az esetek többségében (nem mindenhol), egy kis számolás után rá lehet jönni, hogy csúf átverésről van szó.

Raklapos tűzifa

Méteres szálban vásárlás esetén mindig ellenőrizzük, hogy a plató aljáig ér-e a tűzifa. Ugyanis néhány furfangos kereskedő raklapot helyez a platóra, majd arra pakolja fel a tűzifát. Ez a plató oldal lenyitása előtti méréseknél a vevőben azt az érzést kelti, hogy minden rendben van a rendelt mennyiséggel, de ugye a raklap marad a platón a vásárló meg hoppon. Legyetek résen és inkább segítsetek lepakolni a fát, úgy tudtok figyelni, hogy minden a megrendelésnek megfelelően zajlik-e!

Bombaár!

Egyes tűzifa kereskedők plakátokkal és egyéb olcsó reklámokkal hívják fel magukra a figyelmet. Rendszerint csak egy telefonszámot tüntetnek fel, nem rendelkeznek állandó telephellyel (fateleppel) és vállalkozói engedéllyel. Őket szállítás után elérni szinte teljesen lehetetlen. Nem véletlenül ők azok akiket el kell kerülnünk. Rendkívül nehéz felbecsülni a feldolgozott tűzifa mennyiségét ezért csak lenyomozható fatelepről vásároljunk, amelyet utólag is el tudunk érni.

Ajánlatkérés

Kérj ajánlatot!

Ajánlatkérés

Cégbejegyzés

Cégbejegyzés

Hívj minket!

+36-70-385-3742

Vagy kérj visszahívást!

Mentsd el a névjegyünket!

Mentsd el a névjegyünket okostelefonodba!

Kövess minket a Facebook-on!